Digitraveller.nl
Rondreis met de motor door Zuid-Engeland 2008

Eindelijk is het dan zover. Wij, mijn vrouw en ik, gaan met onze motor op vakantie naar Engeland. Er is een lange tijd van voorbereiding vooraf gegaan. In 2007 moesten wij de reis uitstellen ivm. het slechte weer.
Ons doel is om door het zuiden van Engeland te trekken. Door de provincies East en West Sussex,Hampshire, Wiltshire, Somerset, Devon en Dorset. Hierbij willen wij de Nationale Parken Exmoor en Dartmoor, de Kastelen van Arundel en Dunster, het Paleis in Brighton en de Stonehenge bezoeken. En natuurlijk willen wij ook de beroemde krijtrotsen zien.
De hele rondreis staat als route uitgewerkt op papier. De overtocht is geboekt bij Eurotunnel. Onze motor heeft zijn beurt gehad en staat volledig opgetuigd in de garage.

Dag 1.
Wij vertrekken vroeg in de morgen vanuit het zuiden van Nederland naar Calais. Het is zoals gewoonlijk een regenachtige dag, maar dat kan ons plezier niet bederven. Regenpak aan en gaan.
Calais. Het regent nog steeds. Wij zijn ruim op tijd. De keuze is nu:
even in het droge en een bakje koffie nuttigen of direct inchecken en met een eerdere trein oversteken. De keuze is gauw gemaakt. Inchecken en hopen dat het aan de andere kant van het kanaal beter weer is.
Wauw. 25 minuten en wij zijn in Folkstone. Het weer is hier iets beter, alleen nog maar buien.
Wij volgen de kustweg richting Eastbourne. In de late namiddag
vinden wij een leuk hotelletje direct aan de kust, boven de  krijtrotsen van de 'Seven Sisters'.Om onze kleren te laten drogen en om de omgeving te verkennen blijven wij 2 dagen op deze mooie locatie.

Dag 2.

De volgende ochtend zijn wij er al vroeg bij. Het is droog. Gauw ontbijten en dan met de motor een tochtje door de omgeving maken. Kort na ons vertrek gaat het bijna mis. Wij komen de bocht om en op een afstand zie ik plotseling een tegemoet komende bus aan onze kant van de weg rijden. Nog net op tijd schiet mij te binnen dat wij in Engeland zijn. Wij zitten dus aan zijn kant van de weg. Geluk gehad.
Het weer wordt steeds beter en de kleine weggetjes zijn een genot om te rijden. 's avonds maken wij nog kennis met de gastvrijheid en de humor van de Engelsen. Gezellig.

Dag 3.
Na het ontbijt gaat het verder. Wij trekken langs Brighton en Worthing naar Arundel. Hier stoppen wij om het kasteel en de tuinen te bezoeken. Daarna gaat het verder over Pethworth, Midhurst, en Petersfield langs kleine weggetjes naar Andover.
Hier nemen wij een hotel voor de nacht.

Dag 4.
Vandaag willen wij via Malborough, Chippenham, Bath, Cheddar, Wells en Bridgwater naar Dunster. Bij Cheddar rijden wij door de Cheddar Gorge. Dit is een nauwe kloof met hele mooie bochten. Je moet alleen opletten voor loslopend wild en loslopende wandelaars.
In de late namiddag bereiken wij Dunster. Het kasteel is al van ver te zien. Het ligt op een heuvel. Jammer genoeg staat het in de steigers. Een hotel voor de komende 2 nachten is gauw gevonden.
Na het opfrissen verkennen wij het dorpje. Bezienswaardige oude huizen en steegjes.

Dag 5.
Na een uitgebreid Engels ontbijt worden de wandelschoenen aangetrokken en de camera's ingepakt. Vandaag staat een bezoek aan het kasteel en een wandeling door de omgeving van Dunster op het programma. Zeer mooie omgeving om te wandelen en een bezoek aan het kasteel is zeker de moeite waard.

Dag 6.
Vandaag trekken wij weer verder. Onze weg gaat vandaag door het Nationale Park van Exmoor langs de kust richting zuiden, naar het Nationale Park van Dartmoor. Het Nationale Park van Exmoor is een groot heidegebied. Jammer genoeg is de heide op dit moment niet in de bloei. Evengoed is het een hele mooie streek met een geweldige kustlijn,weinig verkeer en mooie vergezichten. Je komt hier overal loslopende schapen tegen. Het is lammetjestijd.
In de middag bereiken wij het Nationale Park Dartmoor. Nu nog een hotel of BB vinden. Dit valt niet mee. De prijs voor een BB is zeer hoog. Na even zoeken vinden wij toch nog een hotelkamer voor een acceptabele prijs. Het hotel ligt in de buurt van de Lydford Gorge. Het is weer tijd voor de wandelschoenen. Wij hebben nog de hele namiddag om de Lydford Gorge te bezoeken en wat foto's te schieten. Een mooie kloof om te verkennen.

Dag 7.
Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt is het weer tijd om  te vertrekken. Wij hebben besloten om de rondreis wat in te korten en terug naar Andover te gaan. Via Two Bridges, Exeter, Honiton, Bridport,Yepvil, Shaftesbury bereiken wij de 'Stonehenge'. Volgens de reisgids zeker de moeite waard om te bezichtigen. Ik vind van niet. Een hoop stenen in het rond opgebouwd en met een hoog hekwerk eromheen. Veel te veel toeristen die als lammetjes in een kring om de stenen heen lopen. En daarvoor hebben ze ook nog flink geld moeten betalen. Wij maken onze foto's wel van de buitenkant. Daarna gauw verder naar Andover, waar wij weer hetzelfde hotel nemen als enkele dagen geleden.

Dag 8.
Na het ontbijt gaat het over een aangepaste route naar Brighton.
In deze badplaats willen wij nog een rustdag houden bevoor het weer terug naar huis gaat. Wij vinden een hotel midden in de stad in de buurt van het Paleis.

Dag 9.
Vandaag doen wij het rustig aan. Stadswandeling, Paleis bezichtigen, Pier verkennen en een bezoek aan het Zeeaquarium brengen. Plaatsen zat om te bekijken en te fotograferen. Het is een echte badplaats met de nodige activiteiten op en bij de Pier. Bij een lekker glaasje wijn verwerken wij onze indrukken van Brighton en de rest van onze vakantie. Conclusie: super vakantieland. Nette behulpzame en gastvrije mensen. Voor herhaling vatbaar.

Dag 10.
Terugreisdag. Wij trekken langs de kustweg terug naar Folkstone.
Voor het inchecken nog gauw de laatste ponden uitgeven voor een bakje koffie. Dan is het weer zo ver. De trein wacht op ons. Deze keer zijn er meer motorrijders die met de trein willen oversteken.
25 minuten later, Calais.
's avonds zijn wij weer lekker thuis. Geslaagde vakantie.Foto's

cool hit counter